Blog

Proč je MALINNA° vytvořená bez emulgátorů?


Jestli jste fanoušky MALINNA° už delší dobu, asi víte, že naším hlavním cílem je přistupovat k zdraví pokožky jinak než téměř většina značek přírodní (i konvenční) kosmetiky. Je spousta důvodů, proč je pro nás důležité vytvářet produkty našimi jedinečnými postupy. Jednoduše řečeno věříme, že je to lepší pro zdraví pokožky (i životní prostředí). I přesto, že jsou emulgátory běžně v kosmetice používány, mohou na pokožku působit negativně.

Co jsou emulgátory a jaký mají vliv na pleť?

Emulgátory jsou složky používané v krémech, pleťových sérech, čistících gelech a dalších produktech, které obsahují vodu. Emulgátory umožňují smíchání složek vody a oleje. K výrobě bežné kosmetiky obsahující vodu je potřeba emulgátor, aby olej a voda vytvořily stabilní směs. Molekulární struktura emulgátoru, který se běžně nazývá povrchově aktivní látka, je však stejná jako látky, které tvoří účinnou složku mýdla nebo čistícího gelu, jsou totiž skvělé přesně na tento účel, na čištění. Pokud vám nepřijde ideální si nechávat na pleti mýdlo, přestává dávat smysl jejich používání v pleťových krémech a dalších produktech, které si neoplachujeme. Kožní bariéra se totiž skládá z proteinů a lipidů a emulgátory ji mají schopnost narušovat. Opakované narušování kožní bariéry může vést ke zvýšené ztrátě hydratace a pronikání mikroorganismů a dráždivých látek do kůže, což vede k zánětům, podráždění a přecitlivělosti pokožky.

Existují různé druhy emulgátorů, které jsou více či méně agresivní k přirozené bariéře pokožky. Například známé sulfáty patří mezi velmi agresivní emulgátory. Na druhou stranu i u jemnějších emulgátorů jako například etearyl alcohol, stearic acid, glyceryl stearate a ceteareth-20 bylo prokázáno, že reagují s kožními lipidy a narušují přirozenou funkci kožní bariéry.

Kromě toho mohou způsobovat alergie a vy můžete mít alergii právě na emulgátory a nevědět o tom. Vzhledem k tomu, že se vyskytují v drtivé většině kosmetických produktů vystavujeme jim naši pokožku od mladého věku, opakovaně a ve větších množstvích, protože trendy v kosmetice v posledních letech doporučují nové produkty a neustále se zvětšující beaty rutinu. 

MALINNA bez emulgátorů.

Posláním MALINNA° jako značky není neustálé rozšiřování našeho portfolia, ale minimalistická péče o pleť, která je funkční a komplexně se stará o zdraví pokožky. Navíc nám nedává smysl si nechávat celé dny (a noci) na pleti látky, které jsou tak podobné pleťovým čističům. Proto jsou všechny produkty MALINNA° vytvářeny bez emulgátorů. Krémy nejsou na bázi vody, ale přírodních olejů a rostlinných másel, které jsou  svým lipidovým profilem blízké přirozené bariéře pokožky a naše jedinečné postupy umožňují, že i přesto se lehce vstřebávají do pokožky. Velkou výhodou krémů MALINNA je také to, že jsou díky absenci vody vysoce koncentrované a je potřeba jen malé množství krému, oproti běžné kosmetice na bázi vody (doporučujeme je aplikovat na navlhčenou pokožku, tak abyste zbytečně nepoužívali větší množství než je potřeba).


Krémy (a další produkty) MALINNA° podporují zdraví kožního mikrobiomu a vy neplatíte za produkt, jehož velkou část tvoří voda. To nám umožňuje používat ty nejkvalitnější, často ručně sbírané certifikované bio ingredience a plně využívat jejich vlastnosti pro zdraví pokožky.

Pokud vás zajímá více o výrobě našich krémů, můžete si o ní přečíst tady.