Blog

Travel Guide Malinna: Fuerteventura

Na naše prvé veľké rodinné cestovateľské dobrodružstvo sme sa vydali v noci. Na Fuerteventuru sme cestovali skorým letom z Viedne, a tak sme mali pred sebou ešte 4 hodiny cesty so spiacimi detičkami na zadných sedadlách. Mala som trochu stiahnutý žalúdok, ako 3-ročná Žofka a ročná Lotka zvládnu 5-hodinový let. Toto už nebola spontánna akcia, na ktorú som sa zbalila dve hodiny pred odchodom, ako som to mala vo zvyku za svojich single čias. Spoliehajúc sa na to, že na Kanároch bude teplo, sme vyrazili len s príručnou batožinou.

Naša kozmetika je zároveň aj našou lekárničkou,
a tak sme si na takmer 4-týždňový pobyt vzali:

  1. Elixir Mint (100ml) – antioxidanty pre pokožku vystavenú silnejšiemu slnku sú vždy prospešné.
  2. Bitter (100ml) – kašeľ, nádchy, herpes, tráviace problémy, či infekcie pod kontrolou vďaka jednému produktu.
  3. Oral Spray (50ml) – bolesti zubov, herpes a hlavne prvá pomoc pre našu Lotku, ktorá non-stop niečo zo zeme dáva do úst.
  4. Kids Body Balm (50ml) – pre detskú pokožku namáhanú novými podnebnými podmienkami.
  5. Kids Body Foam (500ml) – prázdny obal, do ktorého sme si na mieste zarábali penu na sprchovanie.
  6. Skin Serum (100ml) 4x – na vyrobenie štyroch náplní do Kids Body Foam.
  7. Skin Toner (50ml) 4x – pre lepšiu regeneráciu pokožky, lepšie znášanie UV žiarenia a tiež pre prípadné kožné infekcie, či štípance od hmyzu.
  8. Immortelle Anti-Aging Cream – pre nás večne mladých rodičov 

Posledné dve hodiny na palube už dali celkom zabrať. Kubov stres však trochu poľavil, keď zistil, že v lietadle je minimálne päť ďalších rodín s malými deťmi a všetci mali pre túto situáciu pochopenie.

Keď sa otvorili dvere na lietadle, teplý vzduch odvial všetky chmáry a my sme konečne uverili, že prázdniny začínajú! Keďže sme bývali asi 15 minút autom od najbližšej pláže, požičať si auto na celý pobyt bolo nutnosťou. Keby sme však neboli bývali v Casa LaPaz, náš pobyt by zďaleka nebol tak nádhernou skúsenosťou.

Pri čakaní na kľúč sme zbehli ku Gonzovi zahojiť naše prázdne žalúdky. Žofka sa hneď zoznámila s miestnym kocúrom, ktorý jej na ruke nechal pamiatku. Našťastie mám vždy pri sebe Oral spray (áno, aj na toto ho môžete použiť! Je silnejší ako Skin Toner) a škrabanec sme ihneď vydezinfikovali.

V areáli Casa LaPaz už mohla Žofka naplno rozvíjať svojho dobrodružného ducha v bezpečnom uzavretom priestore, ktorý bol pre malého človiečika plným podnetov a radostného objavovania. A tak sme ju raz našli zbierať vajíčka, inokedy niečo stavala z kamienkov, hrala sa v skateboardovom bazéne alebo pozorovala kozliatka, či zvedavo s niekým debatovala. 

Hoci bol január, každý týždeň sme vychytali aspoň niekoľko dní, kedy svietilo slniečko a my sme sa mohli okúpať. Vzhľadom na sklon slnka som si dovolila túto dovolenku zvládnuť aj bez opaľovacích krémov (toto je osobné rozhodnutie, nie je mienené ako všeobecné odporúčanie). Ochranu pred slnkom som riešila skôr mechanicky. Cez obed sa zdržujeme v tieni, oblečení v dlhých rukávoch a nohaviciach. Deti sú vystavené na priamom slnku vždy len pár minút, nakrémované Kids Body Balm. Bez klobúka na hlave to však nejde. To mi dáva zabrať najmä Lotka, ktorá si ho neustále sťahuje. Pri tom ich priebežne postrekujem Skin Tonerom, čo je pre nich sranda a osvieženie. Tieto dva produkty pomáhajú pokožke s regeneráciou, a keďže sú to silné antioxidanty, posilňujú bunky, aby boli odolnejšie aj voči vonkajším oxidačným vplyvom, medzi ktoré patrí aj UV žiarenie. Chce to však veľkú pozornosť (sledovať pitný režim, čas strávený na priamom slnku, teplotu a farbu pokožky. Jej prípadné začervenanie by už bolo pre mňa výstražným signálom, že pokožka je spálená, čo sa mi vzhľadom na opatrenia nestáva). Po príchode z vody sa vždy prezlečieme do dlhých rukávov a snažíme sa vyhľadávať miesta, kde sa dá čo najdlhšie zotrvať v tieni. Kids Body Balm je v každom prípade optimálnym riešením ako regeneračný krém po opaľovaní.

Veľmi ma potešilo, že som v Case našla náš Cleaning Concentrate. Dosť ťažko ho nahrádzam inými čističmi. Som zvyknutá na jeho bezpečnosť a čistiť naše domáce prostredie, či prať v niečom inom detské veci veľmi nechcem. Navyše na Fuerteventure obchod s ekologickými čističmi paradoxne nenájdete. 

Za pár týždňov si Žofka našla niekoľko kamarátov rovesníkov, ktorých rodičia prichádzali do Casy nájsť pokoj pre prácu, či oddych alebo prechodné stanovisko na ďalšie cesty. Ku koncu pobytu sa Žofke podarila takmer nemožná úloha a to preniknúť do nepreniknuteľného sesterského kruhu Matildy, Lojzičky a Františky, malých kráľovien tohto územia. Žofku úplne volala divokosť a nepotlačená spontánnosť dievčat, ktorých slobodu a vzťah k prírodným živlom ich rodičia, majitelia Casa LaPaz, vedome rozvíjali. 

Hoci sme to nečakali, naša cesta získala na hĺbke vďaka krásnym stretnutiam, ktoré sme v Case mohli zažiť. Toto miesto evidentne priťahuje ľudí na jednej vlne. 

Tri a pol týždňa ubehlo ako voda a my sme sa rozlúčili s oceánom, blízkymi dušami a novými priateľmi, no už teraz vieme, že sme Casu rozhodne nenavštívili posledný raz.

Dominika Beňová, Malinna products founder