Blog

TAJNA x MALINNA°

Spojenie dvoch slovenských značiek s láskou pre prírodu, udržateľnosť a najvyššiu kvalitu. V spolupráci s TAJNA sme vytvorili produkty, ktoré stelesňujú čistotu, prírodu a poctivosť. Prečítajte si viac o našej kolaborácii a vinárstve TAJNA.

Aká je dlhá tradícia pestovania vína TAJNA?

,,Vrábeľskú oblasť už naši predkovia identifikovali ako ideálnu pre pestovanie viniča a tradícia jeho pestovania v našom regióne siaha do 12. storočia. Vo Vrábľoch a priľahlých dedinách bolo prirodzené, že každá rodina vlastnila vinohrad a spôsob výroby vína bol každému vštepovaný už od malička. Prvým známym vlastníkom vinohradov v okolí nášho vinárstva bol tekovský župan Ján Tajnai, ktorý v roku 1840 postavil kaštieľ v obci Tajná. Jeho smrťou sa panstvo v Tajnej dostalo významnému uhorskému šľachtickému rodu Revayovcov. Gróf Šimon Révay, predseda uhorskej vlády, vlastnil vinohrady na rovnakom hone Sari, kde sa dnes rozprestierajú vinohrady nášho vinárstva.”

V čom je TAJNA unikátna?

,,Nitrianska vinohradnácka oblasť celkovo patrí k najmalebnejším a najrozmanitejším z hľadiska expozície, pôdnych a makroklimatických podmienok. Vďaka tomu sa tu môžu pestovať odrody s odlišnými požiadavkami na prostredie.

Naše vinohrady sa nachádzajú v katastri vinohradníckej obce Tajná, ktorá leží v časti Pohronskej pahorkatiny, v údolí riečky Širočina. Vinohrad v tejto lokalite je situovaný na juhozápadnom svahu s dostatočným slnečným svitom. Orientácia vinohradov je vysadená v smere prevládajúcich vetrov, čo zabezpečuje dostatočné prevzdušnenie porastu.

Našich 25 ha vinohradov pestujeme na 2 viničných honoch – hon Sari (16 hektárov) a hon Nad Hoferskou (9 hektárov). Na oslavu tohto výnimočného terroiru vznikla aj kolekcia vín SUNSET, ktorá práve odzrkadľuje slnečnosť našich vinohradov.”

Čo si má človek predstaviť pod pojmom ekologické hospodárstvo?

,,Ide o dlhodobo udržateľný spôsob pestovania viniča s cieľom využitia pôdy aj pre budúce generácie. Pri konvenčnom vinohradníctve je zámer maximálne vyťažiť pôdu, aby vinič vyprodukoval čo najväčší objem hrozna. V ekologickom prístupe k vinohradníctvu zohráva dôležitú úlohu tzv. pôdny manažment. Vinohradníci pravidelne kontrolujú pôdne živiny a starajú sa o vinohrad bez použitia pesticídov a herbicídov. Pri ekologickom pestovaní viniča sú striktne stanovené akékoľvek látky a hnojivá, ktoré sa vo vinohrade použijú. Kontrolný orgán pravidelne vykonáva kontroly a prísne dohliada nad celým systémom ošetrovania vinohradu.

Dobrá kondícia pôdy hrá kľúčovú úlohu pri kvalite hrozna. Nie všetky vinohrady majú vhodnú polohu na ekologické pestovanie. V Tajnej máme to šťastie, že naše vinohrady majú vďaka svahovitému terénu dobré prúdenie vzduchu, ktoré v kombinácii s intenzívnym slnkom vytvára ideálne podmienky. Ekologické pestovanie je pre nás priamočiara cesta k čo najkvalitnejšiemu hroznu s vlastným chuťovým profilom. Z neho potom dokážeme vytvoriť víno, ktoré má jedinečný odrodový charakter. Na Slovensku je ekologické vinohradníctvo ešte v plienkach a v porovnaní so zvyškom Európy máme stále čo doháňať. Iba 2,2% zo všetkých slovenských vinárstiev majú štatút ekologického vinohradu.”

Aké sú úskalia pestovania viniča bez chemických látok (pesticídov a herbicídov)?

Najväčším rizikom pre vinohrad sú choroby. Chemické látky dokážu zastaviť choroby už v ich zárodku s vysokou účinnosťou. V prípade ekologického vinohradu preto môže byť najväčším úskalím napadnutie viniča chorobou, ktorú ekologický prípravok nie je schopný potlačiť, či zastaviť, a to môže znamenať stratu úrody. Všetky ekologické prípravky sú založené na kontaktnom princípe, nie sú to systémové prípravky, preto v prípade výdatnejšieho dažďa je potrebný opätovný vstup do porastu. V tomto prípade je veľmi dôležité plánovanie ošetrovania a agronomických prác vo vinohrade. Ekologickým prístupom podporujeme proces posilňovania imunity samotného viniča, aby bol vinič čo najviac odolný voči chorobám.”

Čo vnímate ako najväčšie pozitívum rodinného podnikania?

,,Rodina a rodinná firma sú dve spojené nádoby. Rodinná firma je vždy aj o hodnotách, ktoré sa zdieľajú v rodine. Ak sa zvládnu prekážky vo firme, prinesie to osoh aj do rodiny v podobe silnejších rodinných vzťahov. Zrazu zistíte, že sa na partnera môžete spoľahnúť bezpodmienečne, že vás podržal aj v iných situáciách, ktoré by sa nevyskytli v rodine. Tie isté radosti, úspechy a slnečné dni sú krajšie a intenzívnejšie, ak ich prežívate v rodine a aj vo firme.”

Prečo ste si vybrali na spoluprácu práve značku MALINNA°?

,,So značkou MALINNA° sme sa rozhodli spolupracovať najmä na základe rovnakého prístupu k produktom a podobnosti našich hodnôt. Značku MALINNA° vnímame ako ambicióznu rodinnú firmu s veľkým dôrazom na kvalitu, pôvod a udržateľnosť výrobkov. Vnímame to ako zaujímavý prístup k tomu, aby sa zákazníci Tajnej dozvedeli o kvalitnej kozmetike a naopak zákazníci MALINNA° dozvedeli o kvalitnom víne. Myslíme si, že spájanie kvalitných značiek na Slovensku je budúcnosť.”

S esenciou vínnej révy, ktorá je prítomná v novom mydle a sviečke TAJNA x MALINNA° sme pracovali po prvý krát. Nakoľko išlo pre nás o nezvyklú vôňu, bola to pre nás veľká výzva. Nebáli ste sa s vôňou na začiatku experimentovať?

,,Chceme, aby každý náš produkt “preniesol” zákazníka do nášho vinohradu. Preto sme dôverovali tomu, že autentická vôňa révy vínnej bude mať u našich zákazníkov úspech. Je však pravdou, že s vínom je to o niečo jednoduchšie. Vínna réva nám ale nakoniec prišla ako ideálny spôsob na to, ako dostať človeka aj po umytí rúk aspoň jedným zmyslom do vinohradov TAJNA.”

Prečo by sme si mali podľa vás ako každodenní kozumenti dopriať kvalitné zmyslové vnemy prostredníctvom produktov, ktorými sa obklopujeme?

,,Myslíme si, že sme presýtení konzumom. Mali by sme sa tak trochu vrátiť k starému dobrému prísloviu “Menej je niekedy viac.”. Mali by sme si viac začať vážiť maličkosti a byť ako konzumenti prísni pri výbere produktov, za ktoré platíme. Mali by sme mať vyššie nároky na (lokálnych) výrobcov.

My, ako výrobca vína, máme na seba tie najvyššie nároky a preto cítime zodpovednosť prinášať produkty, ktoré budú obohacovať našich zákazníkov. S každým produktom chceme prinášať zákazníkovi emóciu a príbeh.”

Za rodinu Demešovú z vinárstva Tajna

Anetta a Sarah
mama a dcéra