Blog

Upratovanie podľa metódy KonMari s konzultantkou Zuzanou Mrázovou.

,,Keď Japonka Marie Kondo pred pár rokmi predstavila svoju metódu KonMari, ktorá si kladie za cieľ vniesť do domácností systém a poriadok, spôsobila vo svete malú revolúciu. Vybudovala úspešnú značku KonMari a v rámci nej vytvára vlastnú sieť konzultantov. Marie Kondo nie je prvá, ktorá s témou poriadku prišla, no do týchto systémových a triediacich metód vniesla niečo nové. Ľuďom radí, aby si nechali len veci, ktoré im v živote robia radosť. To je hlavné poslanie jej metódy, ktorú postavila na šiestich základných pravidlách.

Treba si predstaviť svoju ideálnu domácnosť a zaviazať sa k procesu organizovania, že do toho idete a že to urobíte komplexne a poriadne, teda nielen jednu skriňu. To si vyžaduje čas a námahu. A hlavne musíte znížiť množstvo vecí, ktoré máte, čiže redukovať, minimalizovať a vyhadzovať. Postupuje sa podľa jednotlivých kategórií, nie podľa miestností a podľa presne určeného poradia. Celkovo je kategórií päť: oblečenie, knihy, dokumenty, „komono“, kam patria všetky ostatné veci v domácnosti od potravín cez náradie, a nakoniec sú tu sentimentálne predmety. Na konci je to už len o tom, ako krásne tieto veci uložite a užívate si každodenný dobrý pocit a život bez upratovania. Lebo každá vec má svoje miesto.”

Jednou z certifikovaných KonMari konzultantiek je aj Zuzana Mrázová alias SIMPLIST a jej prácu môžete nájsť na IG @simplist.sk. Po rokoch strávenych v korporáciách sa rozhodla pre zmenu a dnes pomáha Slovákom zorganizovať si svoje domovy. Odpovedala nám na pár otázok, ktoré nás k téme KonMari metódy a poriadku nesmierne zaujímajú.

Aké to bolo stretnúť sa osobne s Marie Kondo? Aká bola vaša reakcia alebo dojem z tohto zážitku?

,,Ak mám opísať vnútorný zážitok z toho stretnutia, musím dokreslit celkový obraz. Školenie, na ktorom som sa zúčastnila, sa konalo v New Yorku, v Brooklynskej botanickej záhrade, začiatkom novembra. Sedeli sme v presklenej miestnosti s oknami po zem, presvietenej teplým slnkom, s výhľadom na sfarbené stromy, lúku a jazero. Miestnosť bola pripravená ako na veľkú slávnosť. Okrúhle stoly s kvetmi a vyleštenými pohármi, kde ste sa cítili príjemne a chceli ste tu pobudnúť. Žiadna ponurá tmavá sála s umelým osvetlením, stoličkami v rade a vydýchaným vzduchom.

Očakávate a vnímate, že príde niekto dôležitý. A tu príde suptílne stvorenie, žena, jemná, upravená, tichá. Hlboko sa vám pokloní na pozdrav a vysloví modlitbu v japončine. Nepotrebujete rozumieť, lebo univerzálny jazyk hovorí, že je to niečo krásne.

Marie Kondo sa prihovára všetkým a vlastne len vám. Hovorí v rodnom jazyku v japončine (tlmočené do ang.). Hovorí o tom, ako je to pre ňu dôležité, že ste tu a že chcete pokračovať v tom, čo ona začala a čomu zasvätila celý život. Celé to bolo uveriteľné, krásne, ľudské a veľmi reálne. Nie je to ako stretnúť celebritu na ulici, urobiť si selfíčko a zavesiť to na Instagram. Bolo to ako stretnúť idol, ktorý chcete nasledovať.”

Ako sa vám pracuje s metódou KonMari vzhľadom na svoju vlastnú osobnosť a životný štýl? Sú nejaké aspekty, s ktorými ste sa museli osobne vyrovnať alebo prispôsobiť sa?

,,Metóda KonMari je úžasná v tom, že je univerzálna. Môžete do nej vniesť vlastné charakteristiky a vlastnú esenciu. Môžete ju doplniť o rituály, o komunikáciu, o psychológiu a poradenstvo. Mnohé konzultantky pracujú napr. s autistami alebo hoardermi, ktorí si vyžadujú osobitý prístup. 

Zároveň však metóda nevyžaduje od konzultanta žiadne špeciálne vlastnosti, zručnosti, kurzy, vzdelanie. Viete ju využívať popri tom, čo už ovládáte. Toto vás vie veľmi ľahko odlíšiť od konkurencie, keďže do toho vkladáte samého seba. Mne táto metóda úplne vyhovuje. Pre mňa osobne je jasná, čistá, jednoduchá, systematická a má svoj začiatok a koniec. Presne taká som vlastne ja. Čiže prispôsobiť som sa nemusela ja, ale celé som si to nastavila na svoje silné a slabé stránky a prispôsobila svojim zručnostiam. Každý klient je pre mňa individuálny, iný, stále sa učím niečo nové, čo mňa a spôsob mojej práce obohacuje.”

Čo bola najväčšia zmena pre vás, keď ste začali vo svojom živote uplatňovať metódu KonMari?

,,Mne osobne táto metóda pomohla pochopiť, čo nám v živote spôsobuje vlastníctvo vecí. Ako nás veci dokážu ťažiť, otravovať nás na každodennej úrovni, zaťažovať mentálne, uberať nám čas a priestor pre kreativitu a medziľudské vzťahy. Pochopila som, čo znamená pre nás doma, mať tak akurát dosť. Aké dôležité je veci dávať zo svojho života preč, nezahlcovať sa, nelipnúť na zbytočnostiach.

Keď som si touto metódou prešla celú svoju domácnosť, pochopila som, kde robím chyby vo svojom nákupnom správaní, ako o vlastných veciach rozmýšľam a aký silný je dnešný konzum a marketing. Už si ďaleko lepšie vyberám, čo si kúpim a prinesiem do svojej domácnosti. Pochopila som, čo znamená mať zo svojich vecí radosť a patrične sa o ne starať.”

Aké sú najväčšie výhody uplatňovania metódy KonMari vo svojom živote?

 ,,Výhody pochopíte napríklad pri porovnaní práce nezávislého profesionálneho organizátora a spolupráce s konzultantom KonMari. Profesionálny organizátor k vám príde, zoberie vaše veci, ktoré chcete zorganizovať a uloží vám ich do vyhradeného priestoru (skriňa, kuchyňa, garáž atď.) do úhľadných systémov, krabičiek, boxov, ktoré sám navrhne. Je potom na vás, aby ste zavedený systém udržiavali, inak sa vám to celé opäť rozpadne a vznikne chaos. Tento spôsob je statický a ďaleko jednoduchší. Ak vám pribudnú ďalšie veci, pravdepodobne už nemáte miesto, kam ich uložiť. 

Naopak metóda KonMari vás UČÍ, aby ste to dokázali urobiť sami a poriadok si dokázali dlhodobo udržať, bez externej pomoci. Aby ste si vy rozhodovali o tom, ktoré veci si chcete nechať, brali ich do ruky, vytvárali si vlastný systém, ktorý zodpovedá vášmu vkusu a životnému štýlu, rodinným podmienkam, vašej dennej rutine a osobnosti. Pozerali sa na svoju domácnosť komplexne a opätovne sa vracali a zjednodušovali, čo sa zjednodušiť dá. A nezabúdali ani na tajné zákutia domácnosti, bordel zásuvky a zalepené krabice na povale.”

Aký je vplyv prostredia, v ktorom žijeme, na našu produktivitu a celkový blahobyt?

,,Zásadný. Dnešné prostredie nám ponúka všetko, čo len chceme. Všetko je na dosah ruky. Dokážeme sa neuveriteľne rýchlo zahltiť. Celková produktivita ide okamžite dole, lebo namiesto jednej veci, riešim 100 ďalších naraz. 

Napr. moja babička, keď varila, tak varila. Nehľadala pri tom online recepty, neodpisovala na správy, neriešila komplikované kuchynské roboty a nenakupovala korenia a ingrediencie, ktorých názov sa nedá ani vysloviť. Nanajvýš si pritom spievala. Robila veci jednoducho a s radosťou. A na to my dnes často zabúdame, prípadne nemáme čas.

Možno nepotrebujete ďalší vysávač, lebo už máte klasický, robotický, tyčový aj ručný, možno len potrebujete pomoc niekoho, kto by povysával. Blahobyt nevyrieši naše problémy cez ďalšie veci. Len nám ešte pridá, ak máme málo. Dôležité je snúbiť hojnosťou a spokojnosťou. Potreba BYŤ, namiesto MAŤ je tajomstvo dobrého života.”

Ako môže KonMari metóda pomôcť pri dosahovaní poriadku aj v našej mysli?

,,Hovorí sa “Poriadok v byte, poriadok v hlave”. Častokrát máme doma také množstvo nesplnených prác a úloh, že už len samotná predstava, že sa máme do toho pustiť je neprekonateľná. Prirodzene začneme prokrastinovať. Nerobíme nič poriadne a pritom neustále “musíme” niečo robiť. Začarovaný kruh. Jediné po čom však náš mozog túži je poriadok a systém, aby sme sa mohli plne sústrediť na to naozaj dôležité. ”

Ktoré konkrétne tipy by ste odporučili, aby každý mohol začať uplatňovať metódu KonMari vo svojom každodennom živote?

,,Mať jasnú predstavu o svojej domacnosti a držať sa jej. Redukovať množstvo veci neustále, ísť viac do hĺbky, byť úprimný k sebe. Prestať si odkladať veci “možno sa mi to raz zíde” a radšej ich posúvať tam, kde by boli ešte potrebné. Ak by mal niekto záujem dozvedieť sa o tom celom viac, vrelo doporučujem knihu Marie Kondo “Kúzelné upratovanie”. Lebo táto metóda nie je len o tom, ako poskladať tričko na hranu a pohladkať ponožky. Je za tým ďaleko viac, čo môže zmeniť váš život k lepšiemu.”

S akými výzvami sa často stretávate pri sprevádzaní klientov v procese uplatňovania metódy KonMari?

,,Výzvy vedia byť veľmi veľké. Čas. Priestor. Lenivosť. Sentimenty. Zahlcovanie sa. Žijeme v skladiskách naších vecí, ktoré nám dávno neslúžia, na úkor kvality života. Niekedy je najťažšie priznať si, že mám veľa a že mi tie veci neprinášajú do života úžitok, ani radosť. A potom rozhodnúť, ako s nimi naložiť. Výčitky svedomia, environmentálne aspekty spotreby, to všetko nám pri rozhodovaní sa zbaviť sa nechcených vecí nepomáha. A tak ich len držíme donekonečna.”

Ako sa dá aplikovať KonMari metóda nielen na organizáciu vecí, ale aj na iné aspekty života, ako napríklad pracovné prostredie alebo vzťahy?

,,Pre mnohých z nás je pracovné prostredie náš druhý domov. Trávime tam tretinu svojho života. Aj tu je hocijaký systém lepší, ako žiadny. Pokiaľ si pracovné prostredie vytvárame sami (homeoffice), potrebujeme sa ľahko a dobre orientovať. To známe “inteligent zvláda chaos” už neplatí. Chaos je príliš nízka energia, ktorá nás tlačí dole a my nemáme čas neustále niečo hľadať, držať v hlave, opätovne vytvárať kôpky. Nechceme sa pozerať na haldy papierov, krabíc, surfovať medzi súbormi.

Mnohé korporácie majú zavedený napríklad jednoduchý systém “clean desk police” (politiku čistého stola), Znamená to, že po odchode z práce musí pracovný stôl zostať prázdny. Má to viac úrovní. Po prvé, pani upratovačka môže poriadne upratať a utrieť všetky plochy. Po druhé, nič sa len tak nestratí, nezapatroší, nezneužije. Po tretie, ráno sa vraciate k prázdnemu stolu, môžete  začať “s čistým štítom”. Po štvrté, musíte dennú kopu papierov, vypitých šálok kávy, PostIN papierok a poznámok, po sebe upratať, prípadne založiť. Po piate, nemusíte sa pozerať na osobné predmety, gýče, kalendáre a výstavky kolegov, ktoré vás v duchu nesmierne iritujú. Zachová sa dizajn pracoviska, či už je to kancelária, ambulancia, fitko alebo obchod. Pre niekoho zbytočná šikana, podľa mňa je to však výborný systém, ktorý funguje.

Vzťahy, hm, ak stále niečo robím, nemám čas na ľudí. Neustále sa vzďaľujeme jeden od druhého, ale aj od prostredia, v ktorom žijeme. Nemáme čas počúvať, komunikovať, byť prítomní. Alebo nútene komunikujeme s tým nesprávnymi ľudmi. Ak by sme to prehnali, áno, môžeme si upratať aj ľudí okolo seba. Nechám si len tých, ktorí mi do života prinášajú radosť a všetkých tých toxických a otravných dám preč. Ale to je už iná “pesnička”.”