Blog

Kombucha a její benefity.

Při příležitosti spuštění osobního odběru a prodeje našich produktů v pražském Charaktery store, jsme měli možnost vyzpovídat zaníceného zakladatele Loklok kombucha, Michala Ďuriníka. Jeho vášeň pro kombuchu nás nadchla natolik, že jsme se rozhodli podělit se s vámi o jeho náhled do světa oblíbených fermentovaných nápojů v dnešním blogu.

Loklok kombucha je na trhu čtvrtým rokem a za tu dobu se týmu podařilo vyvinout pokročilý nápoj se zdravotními benefity zkoumanými vědeckou studií. Mimo prodejny zdravé výživy, lékárny a vlastní eshop najdete Loklok i ve více než 200 kavárnách po ČR. Je to i díky vyvážené chuti, která se dá umístit někam mezi ledový čaj, cider a prosecco. 

Co je kombucha?

,,Hned na úvod otázka s tolika odpověďmi! Kombucha je každodenní odškrtnutí políčka “dělám něco pro sebe”. Kombucha je čaj fermentovaný symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek. Je to nápoj s tisíciletou tradicí. Je to odpověď co si dát v podniku, když nechci sladké limonády, kafe ani alkohol. Je to věc, která mě přenese přes odpolední pokles energie. Je to důvod proč se po suchém únoru nevrátím k alku. Je to cesta jak pečovat o svůj mikrobiom. Je to pomocník při autoimunitních potížích. Je to každodenní podpora zdravého trávení.”

Kombuchu už si doma dělali naši rodiče, proč myslíš, že teď její popularita opět roste?

,,Je to díky souběhu několika příznivých okolností. Lidé se, i díky Covidu, více zajímají o své zdraví. Spolu s tím roste počet těch, kdo (aspoň na čas) nepijí alkohol. Také roste povědomí o významu mikrobiomu a o potřebě o něj pečovat. Toto vše jsou potřeby, které kombucha skvěle uspokojí. Já taky znám kombuchu z dětství, pěstovala se doma protože “to je zdravé”,  ale pít jsem se ji naučil až v Austrálii. V zahraničí, hlavně v USA a Austrálii, domácí pěstování není tak běžné jako u nás, zato jsou napřed s dostupností kombuchy v prodejnách a v gastru.”

O střevním mikrobiomu se v posledních letech hodně mluví, proč je tak důležité o něj pečovat?

,,Mikrobiom v rovnováze, to je základ zdraví celého těla. Je stavebním kamenem imunitního systému, ovlivňuje absorpci živin z potravy, ale vliv má i na kvalitu pleti nebo náš spánek. Samostatnou kapitolou je pak intenzivní komunikace na dráze střevo – mozek (tzv. gut-brain axis) a to,  jak složení mikrobiomu ovlivňuje naši náladu, prožívání a celkovou duševní pohodu. Když se nemá dobře náš mikrobiom, nemáme se dobře ani my sami.”

Jak pomáhá mikrobiomu právě kombucha?

,,V Lokloku si dáváme záležet na tom, aby když říkáme “Na zdraví!” jsme to mohli s lehkým srdcem myslet opravdu vážně. Základem zdravotního působení naší kombuchy je certifikovaný probiotický kmen Bacillus Coagulans, jehož pozitivní účinky na zdraví jsou podloženy tucty studií. Díky extrémně dlouhé fermentaci je Loklok bohatý i na organické kyseliny a další metabolity symbiotické kombuchové kultury, které působí na prostředí mikrobiomu a synergicky s probiotickými bakteriemi. 

Jednotlivé složky, které kombucha obsahuje, jsou celkem dobře prozkoumány, zejména in vitro. Není ovšem publikovaná kvalitní, komplexní studie zkoumající účinky kombuchy jako synergického celku přímo na lidi. Proto jsme se rozhodli takovou studii zrealizovat a mám radost, že nám díky skvělé práci celého týmu Lokloku právě teď probíhá výzkumná studie ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Bohunice v Brně. Jde o metodologicky robustní, placebo-kontrolovanou, dvojitě zaslepenou studii, a ač finální statistiky ještě nejsou k dispozici, průběžné výsledky jsou velmi pozitivní. Pokud se nám ji podaří kvalitně publikovat v odborném tisku, bude tato studie světovým unikátem.”

Jaký je rozdíl mezi vaší kombuchou a dalšími značkami?

,,Loklok je “Kombucha 2.0”, vývoj receptury nás stál několik let soustředěné práce a výsledkem je unikátní nápoj. Na rozdíl od běžných (i prémiových) značek Loklok nemusí být nonstop v lednici, běžná kombucha totiž může po pár dnech nechlazení expodovat. Loklok je zcela bez alkoholu, vhodný nejen pro řidiče, ale hlavně pro děti a jejich maminky, oproti tomu běžná kombucha může obsahovat okolo jednoho procenta alkoholu. A jak jsme se už bavili, Loklok je jedinou kombuchou, o které víme, že se testuje v kvalitní vědecké studii. Klíčem k těmto vlastnostem je nezvykle pomalý a dlouhý fermentační proces, díky kterému je vztah běžná kombucha – Loklok podobný jako vztah burčák – víno.”

Dokážeme si kvalitní kombuchu připravit doma kdokoliv?

,,Ano i ne 🙂 My domácímu pěstování velmi fandíme a na firemním instagramu a e-mailu v podstatě provozujeme kombuchovou poradnu, tolik dotazů nám posílají domácí kombucháři. Domácí kombucha je skvělé hobby a vynikající platforma pro uplatnění fantazie. Ostatně, velmi oblíbený na našem e-shopu býval domácí kombuchový kit. Teď zrovna jej tam nemáme, ale je to proto, že chystáme jeho novou, mnohem mnohem lepší verzi! 

Stává se, že nám lidi říkají “kombuchu znám, to dělávala moje máma a nemám to rád”. Pak ochutnají tu naši a za hodinu už mají nastaveno předplatné na e-shopu. Domácí příprava sebou nese i jistá rizika, mimo jiné úroveň alkoholu kolem jednoho procenta, nebo třeba to, že se vám přemnoží kvasinky a nemusí vám to po vypití sednout. Ale tak jako každé hobby, i kombucha se dá dotáhnout na skvělou úroveň a od našich zákazníků dostáváme ochutnat velmi rafinované a vyvážené chutě.”