Blog

Rituals so značkou Pigmentarium

V treťom diely rubriky Rituals, ktorú nájdete na našom Instagrame, sa rozprávame so zakladateľmi prvého českého niche parfumérskeho domu, Pigmentarium.

Značku založil v roce 2018 Tomáš Ric spolu s parfumérem Jakubem Hiermannem, který stojí za všemi realizovanými vůněmi domu. Dosud jich bylo představeno pět. Ideově Pigmentarium následuje řadu světových značek, jejichž tvorba se stává opozitem komerční produkce vůní, které jsme svědky poslední dvě dekády, a zastává hodnoty tradičního parfumérského řemesla. Pigmentarium netvoří módně laděné vůně ragující na poptávku trhu, ale výhradně vůně, které jsou vlastní tvůrčí výpovědí parfuméra. 

Základem inspirace je především období první republiky bývalého Československa a jeho signifikantní umělecká tvorba. Tyto inspirační zdroje se pak setkávají se světovou kulturou současnosti a velmi dobře vymezují Pigmentarium jako globální značku s jasným lokálním rukopisem, který moderně interpretuje klasická témata. Parfumérský dům se od svých počátků v komunikaci propojuje s řadou současných umělců a odkazuje ke klasikům. Vše pak vzniká na bázi špičkové řemelsné kvality a těch nejlepších ingrediencí. 

Ako pracujú ľudské čuchové zmysly a ako s nimi pracujete vy prostredníctvom vône?

Lidský čich nepatří mezi nejdokonalejší, (někteří tvorové narozdíl od nás opravdu doslova “vidí nosem”) ale i tak trénovaný nos člověka rozliší i deset tisíc vůní. Narozdíl od ostatních smyslů jsou to právě vůně nebo chceme li pachy, které do mozku pronikají bez zkreslení. Právě proto nejsilněji zachycují a uchovávají naše vzpomínky. Citlivost čichu různých lidí se liší a obecně je citlivější u žen. 

(4.) Jak víme, jednotlivé pachy vnímáme pozitivně nebo negativně, ale i když existují určité kulturní rozdíly, posuzování vůní je u všech lidí na světě podobné. Předem tak víme, jak je která vůně vnímána a můžeme s touto informací cíleně pracovat. Pro pigmentarium jsou charakteristické dva momenty. Použití citrusů, které navozují pocit štěstí a práce s pižmem, které je velmi smyslné a přitahuje jiné osoby. 

foto Adriana Fialová

Čo o nás hovorí naša vlastná vôňa?

Vůně o nás dokáže říct beze slov mnohé, dokonce více než oblečení, účes, nebo makeup. Podle vůně se dá odhadnout nakolik je člověk odvážný, nebo tradiční; nakolik je živočišný, jak rád si hraje, nebo se drží při zemi. Jestli má důvtip a smysl pro styl, nebo ho postrádá. Dá se říct, na kolik je kvalita pro nositele důležitá a podle vůně určit, kolik peněz stála. Ale asi ze všeho nejvíc, vůně podtrhuje emoci, kterou z nás lidé cítí. Pomocí vůně lze částečně ovlivňovat vnímání lidí nás samých. 

Po akej vôni siahnuť za účelom ukľudnenia, a naopak, nabudenia?

Může to být odlišné. Zklidňující účinek má levandule nebo vanilka. Povzbudivé jsou vůně citrusů, máta ale také stimulující santal nebo pačuli.

foto Jan Grombirík

Aké vône vo Vás vyvolávajú najsilnejšie emócie?

Nejčastěji ty spojené se vzpomínkami z dětství, nebo s vůní milované osoby. Zcela nepoeticky to ale bývá také vůně jídla.

Zakomponovávate nejaké vonné zložky do Vašich parfémov zámerne? Za akým účelom?

Jak už jsem vlastně zmínil v první odpovědi, je to určitě právě pižmo, které dává  parfému erotický náboj.

foto Hana Knížová

Má pre bežného človeka zmysel trénovať svoj čuch?

Určitě si myslím, že trénováním čichu si člověk dokáže otevřít obzory, lépe pochopit, co se s námi právě děje. Vytrénovat citlivější nos jde, vůně budeme vnímat intentzivněji a s nimi i svět.

Je nejaká zaujímavosť v rámci vôní v prírode?

Tak například civet samo osobě silně zapáchá. Ovšem když se použije ve správném množství do parfému například s květinami tak dokáže doslova zázraky.

Akú rolu môže zohrať vôňa ako súčasť akéhokoľvek nášho denného rituálu? 

Vůně nám dokáže zvednout sebevědomí, dodat kuráž i energii, nebo nám může naopak napomoci s uklidněním a uvolněním.

foto Filip Šlapal