Blog

Ako a prečo užívať Elixir Mint, Vanilla a Bitter. Časť III.

V tretej časti sa dozviete, ako začať s Elixirmi, ako pokračovať, tiež o dávkovaní a ich kombinovaní v prípade, že ste v relatívne dobrej fyzickej a zdravotnej kondícii (t.j. neužívate dlhodobo lieky a netrpíte nejakou závažnou diagnózou) a vašim cieľom je jej udržanie alebo zlepšenie. Tiež sa dozviete ďalšie informácie o tom, ako produkty vnímať a ako s nimi pracovať.

Ktorým Elixirom začať a v akých dávkach?

Elixir Mint je tá správna vstupná voľba do sveta výživových doplnkov MALINNA°. Slúži predovšetkým na detoxikáciu organizmu, t.j. vyčistenie obehového systému, odhalenie skrytých infekcií a naštartovanie imunitného systému. Tento produkt sme požívali niekoľko rokov, kým prišli na trh ostatné výživové doplnky. Je vhodné užívať ho aspoň 3 mesiace kontinuálne, kým ho zameníte za Bitter.

Ako začať s Mintom?

Aj keď sa cítime relatívne zdraví, nemôžeme vedieť, čo sa v našom tele skrýva (pokiaľ si pravidelne nerobíme hĺbkové kontroly a diagnostiku v profesionálnych zariadeniach). Naša imunita môže byť úplne v poriadku, no ak sme roky ignorovali akútne zápaly, ktorými nás telo upozorňovalo na problémy v organizme, imunita nás postupne prestane upozorňovať. Preto sa môžeme cítiť zdraví, hoci sme na pokraji spustenia chronického ochorenia. Aby sme telu nespôsobili šok, keď ho “prebudíme” Mintom, je potrebné začať s malými dávkami. Na prázdny žalúdok si preto najprv začneme dávkovať 1/2 pipety Elixiru Mint do 1-2 dl mäkkej vody. V tomto režime môžeme zotrvať 7-14 dní a dávku môžeme postupne zvýšiť.

Ako pokračovať?

V prípade, že nepociťujeme nijaké nepriaznivé príznaky detoxikácie (bolesť hlavy, malátnosť, hnačku, či zhoršenie stavu pokožky), môžeme dávku zvýšiť 2-3x. To v praxi znamená plná pipeta ráno a pol pipety večer (alebo tiež plná). Takto môžeme pokračovať, kým nevyužívame 3x100ml Elixiru Mint. Pozitívny efekt užívania je zlepšenie kvality spánku, zlepšenie fyzickej kondície (pravidelná športová aktivita exponenciálne zvyšuje efektivitu všetkých prípravkov), urýchlenie regenerácie, zvýšenie výkonu a energie, tiež zlepšenie odolnosti organizmu na sezónne vírusy a kvapôčkové infekcie. 

Čo ak pociťujem nepriaznivé príznaky?

Ak sú prvé prejavy nepríjemné, netreba sa zľaknúť. Väčšinou nie sú nijako dramatické a sú prejavom toho, že produkt v tele spustil nejaké procesy. Dôležité však je sledovať, ako sa pri tom cítime. Ak máme v tele infekciu, ktorej sa telo potrebuje zbaviť, nemôžeme čakať, že to pôjde úplne bez povšimnutia. No tiež nechceme, aby sa organizmus detoxikáciou vyčerpal a oslabil. Za posledné roky sme si všimli, že najčastejším príznakom bolo dočasné zhoršenie stavu pokožky, a to predovšetkým v prípade, ak už predtým klient trpel buď autoimúnnym kožným ochorením, akné, alebo inou formou poškodenia. V tomto prípade je vhodné znížiť dávku na polovicu (1/4 pipety), alebo zostať pri pôvodnej – každý druhý deň. 

Ak by reakcia bola prudká (svrbenie a veľmi silné zhoršenie kože), čo je skutočne ojedinelé, je potrebné produkt vysadiť, kým sa organizmus nevráti do pôvodného stavu. Potom môžeme začať s produktom opäť. a to s dávkou pár kvapiek (cca 10-20) denne do vody na prázdny žalúdok. Dávku budeme postupne zvyšovať tak, aby reakcia nebola prudká. Organizmus pravdepodobne bude reagovať (a to je dobré), preto dávku môžeme zvýšiť až vtedy, keď sa niekoľko dní cítime stabilizovaní. Keď budeme mať za sebou 3 mesiace bežného dávkovania (2x denne plná pipeta), kedy náš organizmus nijako zvlášť nereagoval, môžeme (nemusíme) zameniť Elixir Mint za Bitter.

Kedy pridať Elixir Vanilla?

Elixir Vanilla je jedným z najdôležitejších výživových doplnkov najmä z toho hľadiska, že obsahuje komponenty, ktoré majú vplyv na tvorbu nových, zdravých buniek a tkanív. Kým Mint a Bitter sú zamerané na to, aby organizmu nič nebránilo v regenerácii (infekcie, toxíny, ťažké kovy a pod.), Vanilla obsahuje kľúčové stavebné minerály a živiny obsiahnuté v olejoch spracované tak, že sú veľmi dobre vstrebateľné a naše telo s nimi vie výborne narábať. Už po krátkej dobe si môžeme všimnúť jeho vplyv na kvalitu vlasov, nechtov a pokožky, ako aj na celkový fyzický a psychický stav. Elixir Vanilla dopĺňa funkcie Mintu a Bitteru, čiže sa môže s nimi kombinovať.

Vanillu môžeme začať užívať ihneď s Mintom. Odporúčame však až po 10 dňoch a prvotnom prečistení organizmu Mintom. Ak prípravky kombinujeme, je úplne postačujúce Mint užívať 1x denne plnú pipetu a Vanillu 2x denne plnú pipetu. Výhodou Vanilly je aj to, že produktom sa nedá predávkovať. Čo organizmus nevyužije, vie s ľahkosťou vylúčiť. Všetky Elixiry je možné kombinovať aj v rámci 1 nápoja. Niekto dokonca preferuje ich chuť v kombinácii. 

Koľko akých živín obsahuje Vanilla?

Vanilla (ani ostatné výživové doplnky MALINNA°) nie sú syntetické izolované doplnky, kde presne vieme konkrétne určiť koľko  akých minerálov, aminokyselín a ostatných zložiek obsahujú. Tento fakt môže byť znepokojujúci pre ľudí, ktorí radi pracujú s konkrétnymi číslami a presne si rátajú koľko akých živín by ich telo malo prijať, aby prijali potrebné denné dávky. Aj mne to dalo zabrať, keďže som človek zameraný na ciele. Ísť behať bez toho, aby som si robila záznam koľko a za aký čas som daný deň odbehla, mi nedávalo význam. 

Nie je až tak dôležité, koľko akých živín prijmeme. Dôležité je, ako ich náš organizmus dokáže použiť. Využiteľnosť syntetických doplnkov je z tohto pohľadu minimálna, ak vôbec nejaká. Ďalšou úžasnou vlastnosťou nášho tela je, že si veľa živín dokáže vytvárať samo, ak dostane vhodné komponenty. A to je aj cieľom produktu Elixir Vanilla. Ak by ste predsa len chceli vedieť, koľko čoho obsahuje, je dobré si pozrieť jednotlivé oleje a naštudovať ich približné obsahy živín. To však až tak priamo nesúvisí s tým, ako sa produkt v tele správa a aké regeneračné procesy v tele spúšťa. 

Nepočítajme, radšej skúsme vnímať.

To môže byť celkom výzva, keďže vnemy zachytávajú oveľa viacej informácii, ktoré častokrát ani nevieme racionálne vyhodnotiť a to môže byť pre nás mätúce. Každopádne sa to oplatí, keďže tento prístup k vlastnému telu pre nás môže byť v konečnom dôsledku oveľa oslobodzujúcejší, ale aj zdravší. A to sa netýka len Elixirov a MALINNA° produktov. Keď budete mať tento zámer pri ich užívaní, už po niekoľkých mesiacoch zistíte, že si samy viete najlepšie naordinovať koľko ktorého produktu potrebujete a kedy. Odozva vlastného organizmu je najlepším kľúčom.

Prečo sa Elixiry od várky k várke môžu meniť?

Ďalšou výhodou MALINNA° doplnkov je to, že nikdy nie sú rovnaké. Organizmus si na ne nikdy nezvykne, pretože zakaždým nosia inú živú informáciu. Toto má produkt spoločné s akoukoľvek živou potravinou, aj tá nám vždy dáva iné informácie. Elixíry však vzhľadom na svoje zloženie a spracovanie majú veľmi bohatú knižnicu informácii pre náš organizmus. Takisto na ich spracovaní neustále pracujeme a preto sa várky môžu líšiť. Pri výrobe našich produktov pracujeme so živými surovinami bez konzervantov a stabilizátorov. Procesov pri spracovaní je mnoho, v rôznych kombináciách a časových úsekoch. Z tohto dôvodu je takmer nemožné zachovať nemennosť jednotlivých várok. Vizuálne a chuťové kvality sa variovať môžu. Vplyv účinku na organizmus sa však mení minimálne.

Bitter: náhrada za Elixir Mint. Kedy je vhodný čas?

S Bitterom je vhodné začať po jednom až troch mesiacoch užívania Elixiru Mint bez toho, aby ste pociťovali výraznejšie výkyvy organizmu. Bitter môžete rovnako kombinovať s Vanillou aj v jednom pohári. Optimálna dávka je 1-3x pol pipety do mäkkej vody denne podľa potreby. Tá rastie vtedy, ak sa cítite oslabený, prípadne v prechodných obdobiach so zvýšeným výskytom infekčných ochorení. Dopĺňanie s Mintom neškodí, ale efektívnejšie je striedanie. Buď v rámci týždňa: niekoľko dní užívať Bitter a potom ho jeden deň vystriedať Mintom, alebo v rámci balení: keď doužívate Mint, môžete vymeniť za Bitter. Bitter je svojim zložením niekoľkonásobne účinnejší najmä čo sa týka vplyvu na infekcie. No nemusíte ho brať neprestajne. Aj v tomto prípade je najlepšie počúvať svoje telo. Ak riešite niečo akútne (okrem chorôb to môže byť aj zmena životného štýlu), iné životné zmeny, prípadne ste vo vyššom psychickom, či fyzickom výkone, Bitter+Vanilla sú skvelá kombinácia. Mint+Vanillu odporúčame skôr v kľudovom režime.