Blog

Postpartum program so Zuzanou Kadukovou

Zuzana Kaduková stojí za projektom Trinity Concept, ktorý vznikol pred troma rokmi na Bali. Má takmer štvorročnú dcéru a jej vlastný príbeh tvorí jej vlastný projekt. V rámci značky Trinity Concept sa v popôrodnom online programe Rehability* venuje ženám, nielen po pôrode, ktoré sprevádza na vedomej ceste k opätovnému sa spojeniu s vlastným telom prostredníctvom pohybu, dychu a holistického prístupu. Verí, že emócie sú úzko prepojené s telom a že po pôrode sa žene otvára úplne iná cesta a možnosť objaviť samu seba.
*Pri kúpe nášho balíka Maternity Set Extra teraz získate 10% zľavu na program Rehability.

Postpartum program

“Celý projekt funguje v online svete a akokoľvek absurdne virtuálne prostredie znie, je to len o vnímaní možností, nie prekážok. So ženou spolupracujem, ponúkam jej možnosti, ukazujem cestu, no ona si vyberá a preberá zodpovednosť. Zodpovednosť za svoje telo, myšlienky, intenzitu a frekvenciu cvičenia, ale hlavne za to, ako sa pri tom cíti. 

Ak by som mala odporučiť prvé, základné a najdôležitejšie cvičenie po pôrode, bol by to dych. Zdravý, vedomý dych dokáže upokojiť náš nervový systém, nastáva hojenie a samotná rehabilitácia. Naše telo predsa má schopnosť liečiť sa samé, no po pôrode je toho častokrát na ženu – v novej roli matky, veľa a väčšinu dňa je v režime prežitia. Dych jej môže pomôcť k uvoľneniu a uzdraveniu.

Rehability trvá 8 týždňov a za tento čas sa žena mení pred mojími očami. Jej držanie tela, gestikulácia, schopnosť komunikovať, schopnosť počúvať, to, aká je na seba hrdá a ako sa v rebríčku postupne stáva sama pre seba prioritou. Objavuje čaro denného rituálu.”

Trinity x MALINNA°

“A to je presne dôvod prečo vo mne tak intenzívne rezonuje spojenie so značkou Malinna. Špeciálne Maternity set je pre mňa príležitosť znovu sa po pôrode dotknúť svojho tela. Objavovať aké je, ako sa mení. Rituál dotyku samej so sebou na fyzickej aj emočnej úrovni. 

Mnoho žien má totiž obavu. Bojí sa dotknúť sa jazvy po sekcii. Bojí sa pozrieť ako sa zmenili jej pohlavné orgány. Bojí sa otvorene komunikovať svoje emočné prežívanie. A pritom je to jeden z najsilnejších zlomov v procese rehabilitácie po pôrode. Spracovanie pôrodného zážitku, prijatie tela a svojich myšlienok.”

Nikdy nie je neskoro


Jednou z najčastejších otázok je, či má výzvam začať rehabilitáciu aj pár rokov od pôrodu. Áno, má. Mala som možnosť pracovať so ženami v rôznom veku a čas, ktorý uplynul od pôrodu častokrát nehrá v rehabilitácii najdôležitejšiu úlohu. Dnes mám za sebou spoluprácu s viac ako 300 ženami, ktoré okrem vizuálneho zlepšenia cítia rozdiel v bolestivej menštruácii, endometrióze, či práci so stresom počas bežného dňa. 

Jedným z dôvodov prečo robím to, čo robím je slabá informovanosť o ženských témach nielen po pôrode. Bežne sa stretávam s tým, že gynekológ nemá informáciu alebo záujem venovať sa dysfunkcii panvového dna. Žena sa teda s bolesťou vráti k športu, napríklad behu a myslí si, že je to súčasťou obdobia po pôrode a ešte viac si ublíži. Je smutné, že mnoho žien sa napríklad o prolapse orgánov malej panvy dozvie z môjho Instagramu, zároveň mi to dáva krásnu spätnú väzbu, že moja práca má význam. 

Na Slovensku je veľa odborníkov – gynekologických fyzioterapeutov, ktorí ženám pomáhajú v téme ich ženského zdravia. Rada by som spomenula konkrétne Zuzku Wolekovú, garantku pre gynekologickú fyzioterapiu, s ktorou mám to šťastie spolupracovať a ak je niečo čo treba vyšetriť osobne, sme v kontakte a vzájomne sa informujeme. Myslím, že návšteva gynekologického fyzioterapeuta by mala byť rovnako dôležitá ako prvá návšteva gynekológa a nie len nevyhnutne po skončení šestonedelia. 

Ženské zdravie je široká téma, ktorá je pre mňa čarovná a výnimočná. Bola by škoda zamerať sa len na cvičenie, len na jogu, len na stretching alebo len na terapiu, keď to môžeme spojiť a prepojiť. O tom je Trinity Concept.”

– Zuzana Kaduková