Blog

Saunování s MALINNOU


Zimní měsíce jsou pro naše tělo i mysl přirozené období pro zpomalení. Stejně jako příroda hybernuje je i pro nás zásadní si dovolit odpočívat. Odložte proto cíle, plány a předsevzetí na jaro, kdy se naprosto nenuceně cítíme plni energií a odhodlání. Zima přináší lekci odevzdání se tomu, co naše tělo opravdu potřebuje. 

Jedním z nástrojů, který nám v tom může pomoct je právě sauna, která pro nás má mnoho výhod, jednou z nich je bezpochyby to, že nám dovoluje se uvolnit, soustředit se na naše tělo a zklidnit naši mysl. Jakmile jednou objevíte krásu saunování, lehce se pro vás stane rituálem.

Výhody pravidelného saunování

Teplo sauny je pro tělo zdrojem pozitivního stresu, který mu slouží jako trénink odolnosti vůči ostatním stresorům, ať už těm vnějším, tak vnitřním. Ovšem benefitů pravidelného saunování potvrzených mnoha studiemi, jež se saunováním zabývaly, je opravdu mnoho a patří mezi ně, např.:

/ podpora kardiovaskulárního zdraví
/ zlepšení mentální odolnosti vůči stresu a úzkost
/ úleva od chronické bolesti
/ podpora imunity
/ zpomalení stárnutí a prodloužení healthspan (aneb vitality organismu, tedy délky života, kterou prožíváme v plném zdraví) 

Sauna a detoxikace

Sauna je skvělý způsob, jak přirozeně podpořit detoxikaci organismu, díky zvýšenému pocení. Skrz pot jsme schopni z těla vyloučit těžké kovy, BPA (toxické látky, které jsou součástí plastů) a také některé z chemických hnojiv.

Důležité pro podporu procesu detoxikace je zabránění tomu, aby se toxické látky opakovaně vstřebávaly, dopřejte si proto před a po sauně zvýšené množství vitamínu C. Čím více času stráveného v sauně, tím více benefitů. Ideální je tedy opakovat alespoň 3 kola v sauně a 3 kola odpočinku. Odpočívejte po stejně dlouhou dobu jako jste se saunovali.

Studená sprcha nebo ochlazení těla v ledovém bazénku není podmínkou pro detoxikační účinky sauny. Studená lázeň má ale rozhodně svoje výhody, jako podpora kardiovaskulárního zdraví, imunity a také zlepšení odolnosti vůči stresu.

Pokožka v sauně a Body Serum


Podstata tělového séra spočívá ve vysoké koncentraci vstřebatelných živin, které dokážou proniknout hluboko do pokožky. Je bohaté na protizánětlivé látky, udržuje na pokožce zdravý mikrobiom a napomáhá detoxikaci.

Nejefektivnější formou použití Body Sera je právě v sauně, kdy jsou póry pokožky otevřené. Před vstupem do sauny se osprchujte a vlhkou pokožku natřete menším množstvím Body Sera. Po výstupu ze sauny se osprchujte, poté můžete absolvovat pobyt v ochlazovacím bazénu. Kúru s Body Serem můžete zopakovat. 

Tipy

/ V sauně a ve wellness centrech doporučujeme používat Skin Toner k ochraně a dezinfekci chodidel. Stejně tak můžete Skin Toner použít na pokožku těla po sanování místo tělového mléka nebo před jeho aplikací.

/ Během a po saunování je důležité tělu doplnit ztracené minerály, vezměte si proto sebou vodu s Elixírem Vanilla nebo Rosemary. 

/ Nikdy nechoďte do sauny nemocní a nevystavujte tak oslabené tělo další zátěži. Pokud vás ale trápí jen lehká infekce dýchacích cest nebo rýma bez dalších příznaků, sauna vám může pomoci uvolnit dýchací cesty a zrychlit uzdravení.