Blog

Inšpiratívne tipy na knižky od Zuzany Štefanides.

Zuzana je matka, manželka, nadšená krajčírka a večný obdivovateľ vecí s príbehom. Čo knihy rozhodne sú. Odkedy má syna číta (oveľa) menej ako predtým. O to viac si však knihy vyberá a o to lepšie kusy jej život do cesty posiela.

,,Tento rok som mala šťastie na samé dobré knihy. Len dobré je málo. Fantastické. Na začiatku roku som do Španielska odchádzala s jednou jedinou knihou na zozname, Polovicou žltého slnka od Chimamandy Ngozi Adichie. Vedela som, že ju prečítam za pár dní. Aj to, že neviem, čo budem čítať potom. Nevadilo mi to, tušila som, že niečo príde. To, že sa rad za radom dostanem ku knihám, ku ktorým som sa dostala, ma ani nenapadlo. Prišli zo všetkých strán. A stáli za to.

Väčšinu kníh na zozname som prečítala tento rok. Zvyšok je doplnený tými, ku ktorým sa rada vraciam a čítam opakovane.

Polovica žltého slnka /

Chimamanda Ngozi Adichie

Knihu som spomínala hneď v úvode, a tak bude, právom, prvá. Na Chimamande ma baví, okrem toho, že skvelo píše, hlavne fakt, že otvára témy, ktoré sú pre mňa, bielu Európanku na hony vzdialené. Hovorí ich ľudsky a surovo zároveň. Bez príkras, tak, ako sú. Polovica žltého slnka je príbeh o občianskej vojne v Biafre. O ich boji za nezávislosť, ktorý sa spája s hladomorom a nakoniec nevyhnutnou a krvavou porážkou. Všetko na pozadí hlavných postáv, ktoré sa s danou situáciou vysporadúvali najlepšie, ako vedeli. Čítanie je to náročné, občas bolí každá veta. Otvára však srdce, a to od kníh chceme.

Lidstvo / Rutger Bregman

Kniha nesie podtitul Dejiny nádeje a ten neklame. Som optimista, v ľuďoch sa snažím vidieť skôr to dobré, než zlé a vždy, keď to, čo i len trošku ide, otáčam mincu na pozitívnu stranu veci. Aj tak ma však prekvapilo, nakoľko mám v sebe vidieť zlo v ostatných zakorenené. Strachom, dobré mienenými radami, správami, nastavením, svetom. A pritom je to celé naopak. Vo svojej podstate sme dobrí a táto kniha nie je bestsellerom nadarmo. Ak Chimamanda otvára srdcia, Bregman otvára oči.

Dcéra sochaře / Tove Jansson

Chvíľku mi trvalo, kým som si na štýl písania zvykla a prvé dve poviedky som si musela na záver prečítať ešte raz. Avšak s radosťou. V jednotlivých príbehoch sa zvláštnym spôsobom prelína realita s jedinečnou fantáziou a neobvyklým vnímaním a pozorovaním sveta, ktoré môže mať iba samotné dieťa. Keď sa k tomu pridal vek autorky a jej životné skúsenosti, je to naozaj výnimočné čítanie.

V korunách stromov / Richard Powers

Kniha V korunách stromov je ódou na prírodu. Richard Powers píše o stromoch tak, že sa na ne budete, po prečítaní, už navždy pozerať inak. S väčším rešpektom, pochopením a potrebou chrániť ich. Hoc sa aj k nejakému z nich priviazať, len, aby ostal nažive. Kniha je rozdelená na 3 časti – korene, kmeň a koruna a presne tak sa odvíjajú aj osudy jednotlivých postáv. Knižka ma vcucla, stránku po stránke ma učila, čistila mi svedomie a menila to, čo o stromoch viem a, že vlastne nič neviem. Ku knihe odporúčam aj podcast, ktorý vyšiel na Denníku N. Katarína Šimončičová krásne vysvetľuje, prečo by sme mali stromy chrániť, ako ich chrániť a, že strom NIKDY NEZAVADZIA.

Príbeh včiel / Maja Lunde

Myslela som, že bude kniha hlavne o včelách. Rovnako, ako bola V korunách stromov hlavne o stromoch. Príbeh včiel je však viac a okrem neustáleho boja, aby včely na tomto svete aj naďalej spokojne žili, je to príbeh o rodinách, o vzťahoch. Tie sa postupne odvíjajú v troch oddelených priestoroch a časoch, aby sa nakoniec stretli. Výnimočné čítanie!

Soft Boiled / Katarína Poliačiková

Som veľkým fanúšikom newslettru Eggtuition od Kataríny Poliačikovej. A vlastne Kataríny celkovo. S odberom som začala až neskôr, o to radšej som bola, že svoj prvý rok newslettrovania vydala knižne. Katarína má obrovský cit pre krásno a vidieť svet jej očami, aj keď len takto sprostredkovane, je dar.

Deväť životov / William Dalrymple

V knihe 9 životov nájdete, ako už názov sám prezrádza, 9 rôznych životov. 9 rôznych osudov, 9 pre náš svet úplne nepochopiteľných príbehov. Posvätné prostitútky, tanečníci, do ktorých sa prevteľujú bohovia, kŕmiči lebiek i mníška, ktorá sa dobrovoľne vyhladuje na smrť. To nie sú obrázky z ďalekej minulosti, ale zo súčasnej Indie, čo je na celej tejto zbierke ešte fantastickejšie. Dlho potom, ako som knihu dočítala, sa mi jednotlivé príbehy vybavovali a pri druhom čítaní som si do knihy vlepila nálepky s krátkymi poznámkami. Nech idem, pri najbližšom hľadaní, na istotu.

Motherhood / Sheila Heti

Kniha s názvom Materstvo, ktorá vôbec nie je o materstve. Teda nie tak, ako by ste čakali. Motherhood je úprimné bádanie autorky či mať alebo nemať dieťa. Bez hanby a pozlátok. Odporúčam všetkým či už dieťa máte alebo nie. Či ho chcete alebo nie. Otvára témy, mení myslenia, búra stereotypy. A aj keď som si, ako vlastne aj autorka samotná, myslela, že výsledkom celej knihy budú dve čiarky na tehotenskom teste, je toho oveľa viac.

Paměti spořádané dívky /

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir asi ani nie je treba predstavovať, jej činy hovoria za všetko. Paměti spořádané dívky rozprávajú, kde to všetko začalo. Paríž v 20tych a 30tych rokoch, je lákadlo samé o sebe. Ďalej sú to jej memoáre, ktoré mňa osobne úplne dostali. Detstvo, ktoré sa zdalo ružové a ideálne sa premenilo vo veľmi komplikované dospievanie až dospelosť, prvá láska, ktorá láskou zrejme ani nebola a Zaza, najbližšia kamarátka, ktorá sa na konci knihy utrápila na smrť. O ich vzájomnom vzťahu, ktorý mi niečím pripomína kamarátstvo Eleny a Lily, je kniha Nerozlučné, ktorú de Beauvoir napísala po smrti Zazy. Odporúčam obe!

Stále je však väčšina mnou prečítaných kníh detská. Predsa len – čítajú sa na jedno posedenie a hlavne stále dookola. V pestrosti nám veľmi pomohla knižnica za rohom a fakt, že je to Eliášova obľúbená zastávka, nech už ideme kamkoľvek. Z detských kníh, ktoré posúvam ďalej sú to tieto. Eliáš má tri roky, a tak ide o knihy jeho veku primerané.

Knihy Keď zaklope smútok a Ako sa cítiš medvedík?

Obe knihy, ako už názov napovedá, rozprávajú o pocitoch, čo je pre mňa osobne nekonečná téma. Obe ich podávajú veľmi zrozumiteľne, až rozkošne. Keď zaklope smútok od Evy Eland rozpráva o veľkom mäkkom obláčiku, Smútku, ktorý občas zaklope u každého z nás a chce jediné – byť prijatý. Ako sa cítiš medvedík od Agata Królak zas ukazuje na veselých ilustráciách pocity, ako sa všelijak sa môže taký medvedík (alebo my) cítiť. Cítim sa, ako keby som si mal umyť hlavu. Cítim sa, ako keby som po obede nedostal dezert. Cítím sa, ako keby som bol u tety, ktorá doma nemá žiadne hračky. Situácií je dohromady 26 a je to skvelý odrazový mostík k diskusiám o našich pocitoch. Lebo ich je!

Tu sme – Poznámky k životu na planéte Zem / Oliver Jeffers

Vysvetlenie, ako fungujeme na tejto planéte pre tých najmenších. Detsky, ľudsky, jemne a jednoducho. Na prvé prelistovanie v knižke skoro nič nie je, ilustrácie a málo textu. Sľubujem však, že sa každým ďalším čítaním s dieťaťom dostanete ďalej a ďalej. Je v nej vesmír, že človek má pľúca a kosti, že musíme jesť, piť a byť v teple, aby sme prežili, že sopka je horúca a voda mokrá a hlavne – ukazuje, že je nás na svete veľa, veľmi veľa, to však neznamená, aby sme k sebe neboli láskaví. Miesta je tu dosť. Pre všetkých.

Včelár Jozífek alebo vlastne čokoľvek od Simony Čechovej

Včelár Jozífek, František z kompostu aj Eliška nie je strašidlo. Všetko sú to knižky, ktoré vysvetľujú jednu tému detsky a do hĺbky. Až tak, že sa veľa dozvie aj nejeden dospelák.

Milion bilion vánočních skřítků

Milion bilion vánočních skřítků je kniha o Vianociach a darčekoch. Bez Ježiška. Eliášovi o Ježiškovi nehovoríme, darčeky si dávame navzájom, lebo sa milujeme. Alebo nám to šepkajú do uší miniatúrni vianoční škriatkovia? Kto vie. Za mňa dokonalý nápad, ako vniesť do Vianoc magično aj bez Ježiška.

Balkón / Melissa Castrillon

Nádherná kniha o dôležitosti zelene, o radosti z pestovania a o tom, že vďaka rastlinám je náš život oveľa rozmanitejší.

Navštívte Zuzkin profil.