Blog

Hypnopôrodný kurz ‘Pôrod je krásny’ očami partnera.

,,V ostatnej dobe sa viac venujeme rodičovským témam, keďže sa momentálne bytostne dotýkajú nielen mňa a Jakuba, ale aj niektorých členov nášho teamu. Prirodzene ich teda riešime, hľadáme odpovede na rôzne otázky, ktoré na tejto náročnej, ale krásnej ceste vyvstávajú. S Kubom máme za sebou pôrod našej prvej dcérky, ktorý sme zažili v nemocničnej pôrodnici. Počas pôrodu sme čelili mnohým situáciám, ktoré nás prekvapili a nevedeli sme, ako zareagovať. Pôrod ovplyvnil aj náš ďalší život, preto sme sa tentoraz rozhodli venovať príprave oveľa viac pozornosti. Jedným z dôležitých krokov bola naša účasť na hypnopôrodnom kurze ‘Pôrod je krásny’ v pražskej jógovni Namastery so skvelými lektorkami Katarínou Plzákovou a Petrou Zavadilovou. Kolegyne z nášho teamu Kubovi položili niekoľko otázok, keďže bol pre nich zaujímavý najmä jeho vhľad ako muža a vnímanie svojej role pri pôrode.” Dominika

Ako ťa ovplyvnil zážitok z prvého pôrodu?

Do pôrodnice sme prišli, keď Dominike odtiekla plodová voda a zatiaľ nepociťovala žiadne kontrakcie. Na výzvu personálu v pôrodnici ostala, a keďže bola doba Covidových opatrení, ja som musel ísť domov. Keď jej na tretí deň začali prichádzať kontrakcie, tak som sa ku nej dostal až v čase, keď mala za sebou pobyt v teplej vani a prešla na pôrodnú sálu. Stále sa však neotvárala. Nemal som nijaké vedomosti a samozrejme ani skúsenosti s pôrodom. Každý zásah som v danom momente vnímal ako potrebný, hoci vidieť sestričku skákať Dominike po bruchu nebolo príliš jednoduché spracovať. V ten čas som si myslel, že to tak má byť, že má byť nastrihnutá a že všetko má byť spravené tak, ako bolo. Teraz sa na to všetko pozerám inak a aj vďaka kurzu viem, že sa dá týmto zásahom rôzne predchádzať. Jednak vlastnou prípravou pred samotným pôrodom a tiež zachovaním nejakých opatrení, na ktorých by som ako sprievod trval, aby boli rešpektované. Momentálne sme nastavení na pôrod doma, no kurz mužom dal úplný prehľad o tom, čo sa bude diať aj v pôrodniciach, aby vedeli, ako reagovať a rozlíšiť potrebnosť, či nepotrebnosť nejakého zásahu alebo postupu.

Cítiš sa po kurze “Pôrod je krásný“ viac pripravený na váš druhý pôrod?

Oveľa viac, hlavne to bude veľká zmena, keďže sme sa rozhodli pre domáci pôrod a tento kurz bol teda pre mňa skoro až nevyhnutný. Mojou úlohou bude logistika, zabezpečiť aj nejaké technické veci a v neposlednom rade, ja môžem situáciu vnímať racionálne, aby žena mohla byť vedená čisto intuitívne. Pripravený sa necítim asi nikdy, ale budem oveľa pokojnejší a nemať žiadne očakávania.

Nepripadá ti rozhodnutie ísť do domáceho pôrodu nezodpovedné a príliš riskantné?

Kým som nemal dostatok informácií vnímal som to obdobne. Teraz viem, že najdôležitejšie pre rodičku, rozbeh a priebeh pôrodu je byť v bezpečí a nepozorovaná. Tieto atribúty pre nás predstavuje domov. Niekto tak môže vnímať pôrodnicu. A čo sa týka zodpovednosti, práve teraz pri príprave s pôrodnou asistentkou mám pocit, že príprava je oveľa zodpovednejšia. Začali sme analýzou prvého pôrodu, PA si vypýtala jeho dokumentáciu, čo a prečo sa dialo, či tam boli nejaké predispozície. Keďže je to zdravotník, sleduje Dominikin zdravotný stav a tiež vie odborne zvážiť riziko. Samozrejme nič nechceme tlačiť do extrémov. Pôrodnicu máme kúsok od domu.

Vnímaš pôrod aj cez emóciu strachu, prípadne aké emócie v sebe máš ohľadom pôrodu po tomto kurze?

Čo sa týka emócii, tak po kurze nemám emócie navyše, skôr som sa pár nepotrebných zbavil: neznámeho očakávania, strachu alebo zbytočnej vidiny komplikácii. Kurz ma dostal do pohody a na pôrod sa naopak teším.

V čom ti kurz najviac pomohol/ovplyvnil ťa?

Hlavne prehľadne zhrnul to, čo som čakal, že sa dozvieme. Cítim sa sebaistejší a oveľa viac pripravený, mám k dispozícii rôzne metódy a postupy, akými Dominike pomôcť pred aj pri pôrode. Postupne si všetko chcem ešte oživovať a doštudovávať a vďaka kurzu mám záchytné body.

fotila Paulína Maťová

Ako vnímaš svoju rolu pri pôrode?

Budem tam ako technická a psychická podpora, aktívny účastník, ktorý zabezpečuje všetko v rámci svojich kompetencií pre pohodlie maminky. Budem sa snažiť byť užitočný najviac ako viem.

Myslíš si, že pôrod môže byť naozaj krásny alebo je to len nejaká rozprávková predstava?

Ak to okolnosti umožnia, tak príchod svojho dieťaťa na svet treba rozhodne zažiť. Táto skúsenosť tiež dosť ovplyvní váš pohľad na ženu a jej silu. Byť v tom momente „tu a teraz“je asi najdôležitejšie. Aby sa žena mala o koho oprieť, a to nielen psychicky, ale aj fyzicky. A to nehovorím o tom krásnom momente, keď držíte svoje dieťa po tom všetkom prvý raz v náručí.