Blog

Chutné hráškové placky od Olivie Svobody, špecialistky na výživu detí a mamičiek.

,,Recept na tyhle zářivě zelené placky je pro mě tak trochu definicí pokladu v kuchyni. Jsou opravdu jednoduché a rychlé na přípravu, je jim dobře v mrazáku, jsou snadno stravitelné a bohatě vyživí úplně celou rodinu. Ingredience je možné mít doma neustále po ruce a řadím je tak k jedněm z nejrychlejších jídel, které jsou zároveň plné vitamínů a minerálů. Vzít je můžete s sebou na oběd do práce, dětem na svačinu do školy, nebo těm nejmenším do kočárku.

Přiblížím vám kouzlo jednotlivých surovin.

Protein je základní stavební materiál pro všechny naše buňky a zároveň důležitá dávka energie. Záměrně jsem vybrala do receptu kombinaci ingrediencí, které jsou považovány za příjemný zdroj bílkovin v rostlinné stravě – hrášek, konopné semínka, pohanková mouka i mořská řasa nori. Ačkoliv samy o sobě nejsou plnohodnotnou náhradou živočišných bílkovin, jejich kombinace už je podle mě slušný proteinový shake.

Hrášek je obecně jednou z mých nejoblíbenějších surovin. Miluju jak jednoduchý je na přípravu, že sám o sobě skvěle chutná a je nabitý dobrem. Krom proteinu obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje pohyb potravy našim trávicím traktem a pečlivě tak naše střeva hýčká. Je zároveň vitamínovým ohňostrojem. Obsahuje například beta-karoten, vitamin C, zinek, vitamin K nebo folát a také spoustu antioxidantů a fytonutrientů, které chrání naše tělo před vnějšími vlivy nebo zánětlivými onemocněními.

Konopná semínka jsou jedny z nejvýživnějších semínek ve hře. Krom vysokého obsahuje magnesia, který je potřebný snad pro všechny metaboliské procesy v těle, jsou konopná semínka zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin. Ty v našem těle působí protizánětlivě a pečují o zdraví srdce a mozku.

Mořské řasy vnímám jako pyšného zástupce superpotravin. Obsahují bezkonkurenční množství minerálů včetně železa, magnesia, jódu, zinku, manganu a spousty dalších. Nori je dokonce mnohem štědřejším zdrojem vápníku než jakýkoliv mléčný výrobek. Vápník je esenciální živinou pro zdraví naší kostry a zubů a během těhotenství, kojení a růstu se tak stává extrémně důležitým.

Pohanka se řadí mezi výjimečné rostlinné zdroje kompletního proteinu. To znamená, že kromě vysokého obsahu vlákniny má i kompletní spektrum aminokyselin, které mají většinou pouze bílkoviny živočišného původu. Tato přirozeně bezlepková pseudoobilovina je známá vysokým obsahem rutinu, který se řadí mezi antioxidanty, jež působí protizánětlivě a snižují krevní tlak.

Zelená barva navíc podporuje naši vnitřní pohodu a klid a dětem ji můžete prodat jako dinosauří placky.

Ingredience.

350 g mraženého mladého hrášku
2 vejce
4 polévkové lžíce konopných semínek lžíce pohankové mouky
2 lžíce nori vloček
1⁄2 – 1 čajová lžička sušeného česneku mořská sůl
ghee na opékání

libovolně, ale skvělá volba:
lžíce až dvě hovězího grass-fed kolagenu

Postup.

Mražený hrášek zalijeme horkou vodou, necháme ho chvilku povolit a přecedíme. Tenhle proces zopakujeme ještě jednou a potom necháme hrášek pořádně okapat nebo vysušíme na savé utěrce. Důležitý krok, ať nemáte těsto příliš mokré. Polovinu hrášku vložíme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Takto nahrubo nasekaný hrášek vložíme do větší mísy a dáme na chvíli stranou.

Do mixéru dáme druhou polovinu hrášku, přidáme vajíčka a rozmixujeme na hladkou kaši.Přilijeme do mísy s nahrubo nasekaným hráškem a přidáme všechny ostatní ingredience. Množství česneku a soli přizpůsobte vaší chuti. Opravdu doporučuji použít sušený česnek, který podle mě funguje chuťově v tomto receptu skvěle. Na rozpálenou pánev s tlustým dnem dáme lžíci ghee a na mírném plameni opečeme z obou stran. Placky jsou křehké, proto je dělejte spíš menší, aby se vám lépe otáčely a držely při sobě. Ghee nešetřete. Díky dostatečnému množství tuku budete mít placky z venku krásně křupavé.

Můžete je jíst samotné, s plnotučným řeckým jogurtem, kefírem nebo zakysanou smetanou. Fungovat budou i jako součást salátu.”

#dairyfree #glutenfree #kidfriendly

Navštívte Oliviin profil.