Blog

Čistá, bezpečná a udržateľná domácnosť: Cleaning Concentrate

Jeden koncentrát nahradí takmer všetky čistiace prostriedky v domácnosti.

Cleaning Concentrate je koncentrát, ktorý je určený na ďalšie riedenie. Pomer riedenia a typ fľaše, do ktorej výsledný prípravok nalejete, definuje jeho ďalšie použitie.

Cleaning Concentrate účinne odstraňuje:

  • tuky a mastnotu
  • iné organické znečistenie (krv, zvyšky potravín na rôzych pevných povrchoch a látkach)
  • zoxidovanú nanovrstvu rôznych materiálov (zoxidovaný kov, lak na nábytku, aute atď.)
  • vodný kameň (čiastočne, treba použiť abrazívnu handru alebo hubku)
  • bielkovinové znečistenie (mikróby, roztoče, baktérie, vírusy)

Novinka: Ready-to-use Cleaning Spray.

V domácnosti oceníte našu novinku – čistiaci sprej v 0,5L, alebo 1L fľaši, určený na okamžité použitie. Po minutí jeho obsahu si môžete sprej naplniť sami, zriedením koncentrátu a destilovanej vody.

Spray a jeho využitie:

  • sanita, rôzne povrchy v kuchyni, kúpelni, nábytok
  • umývanie riadov
  • umývanie ovocia a zeleniny
  • umývanie okien a zrkadiel
  • umývanie podláh (drevené podlahy, leštené podlahy, dlažba a i.)
  • umývanie pelechov domácich miláčikov, misiek a i.
  • umývanie športového náčinia vo voľnej prírode
  • ochrana posteľných matracov a gaučov
  • pranie

Skutočne ekologický a bezpečný prostriedok.

  • 100% biodegradovateľný

Cleaning Concentrate je na vzduchu, slnku a v pôde úplne biodegradovateľný. Všetky vstupné suroviny sú vo vode rozpustné a 100% prírodné – iba rastlinné oleje a morská soľ, nič viac. To je výhodou ak sa chystáte napríklad bicyklovať alebo campovať a potrebujete svoje náčinie, či športové náradie umývať vo voľnej prírode. Čistiaci prostriedok v pôde pôsobí ako hnojivo, rastliny dokážu jeho zložky použiť ako výživu. Môžete si to otestovať na domácich rastlinách (polievajte ich vodou s kvapkou koncentrátu namiesto prírodného hnojiva). Ak máte ekologické čističky, môžete byť pokojný – bakteriálnu flóru v nich neohrozujete toxickou chémiou.

  • bezpečný v styku s pokožkou

Pri používaní Cleaning Concentrate nemusíte používať rukavice, ani sa obávať vdýchnutia, ak ho používate vo forme spreju (ak sa tak stane je to pre vaše zdravie skôr prospešné, ako rizikové, viď odstavec o ‘dezinfekcii inak’). Napriek vyššiemu zásaditému pH zostane Vaša pokožka po styku s prostriedkom vláčna a ochranný mikrofilm na nej sa nenaruší.

  • bezpečný pre deti a domáce zvieratá

A to je len začiatok. Prostriedok Vaše deti a domácich miláčikov nielen neohrozí, ale dokonca vytvára bezpečné prostredie zbavené nebezpečných mikróbov bez použita toxickej chémie, ktorá môže byť zdravotnou hrozbou.

  • bezpečný v styku s potravinami

Ak chcete zbaviť ovocie a zeleninu, prípadne iné nenasiakavé potraviny rôznych nečistôt, baktérií a spórov plesní, Cleaning Concentrate je ideálnym riešením. Nemusíte sa obávať, že drevené krájacie dosky produkt nasiaknu a ten sa dostane do potravín. V prípade, že sa malé množstvo čističa dostane do potravy, nepredstavuje to pre váš organizmus žiadne riziko.

Dezinfekcia inak.

V našom ponímaní sa stretávame často s názorom, že mikróby sú niečo nebezpečné a treba ich zabíjať. Najlepšie silnou dezinfekciou. Ak je našim cieľom vytvorenie sterilného prostredia vo viere, že sterilné = bezpečné, zotrvávame v omyle, ktorý nás vedie k opaku – k vytváraniu odolných kmeňov. Čím pestrejšie druhy mikróbov okolo seba alebo v sebe máme, tým je naše prostredie zdravšie. Rôzne kmene, ktoré sú pre naše zdravie buď neškodné alebo prospešné zaberajú priestor a neumožňujú premnoženie iného kmeňa – ktorý by pre nás mohol byť aj škodlivý.

Čo robí bežná dezinfekcia? Okrem dočasného odstránenia patogénov zničí pestrosť mikróbov vo vašom prostredí. Slabé kmene môže úplne vyhladiť a tým vzniká priestor, ktorý obsadia silné kmene mikróbov. Tie, ktoré majú na danú dezinfekciu rezistenciu. Môžu sa však medzi nimi nachádzať aj nebezpečné patogény. Preto sa aj v nemocniciach musia dezinfekčné prostriedky obmieňať. Viac o tejto problematike sa dozviete v našom podcaste s mikrobiologičkou Lenkou Reizigovou a tiež v podcaste Nová doba udržateľná: Ako vymeniť bežné chemické čistiace prostriedky a aké alternatívy existujú?

Ako funguje MALINNA° Cleaning Concentrate?

Množstvo mikróbov sa odstráni pri priamom kontakte s produktom aj vďaka vyššiemu zásaditému pH prípravku a reakcii s bielkovinovým obalom baktérie (treba zachovať koncentráciu do 1:7). Mikróby, ktoré po čistení ostanú sa nedokážu ďalej množiť, chemické látky v niektorých prítomných olejoch majú inhibičné vlastnosti. Rastlina si ich vytvára ako ochranu. Keď sa takáto baktéria dostane do nášho tela, imunitný systém sa s ňou zoznámi, no baktéria sa v tele ďalej nemnoží a nepredstavuje riziko pre organizmus. A čo vírusy? Na elimináciu obalovaných vírusov (ako je napr. HIV, koronavírusy, hepatitída atď.) v priestore pôsobí až do koncentrácie 1:100 poškodením bielkovinového proteínu na obale vírusu. Vo všeobecnosti sú vírusy vo voľnom priestore oveľa citlivejšie na vonkajšie vplyvy ako baktérie.

Prípravok MALINNA° Cleaning Concentrate určený na dezinfekciu povrchov bol testovaný podľa ČSN EN 13727+A2 na skúšobných organizmoch Staphylococcus aureusPseudomonas aeruginosa Enterococcus hirae. Produkt MALINNA° Cleaning Concentrate preukázal baktericidnú účinnosť podľa normy ČSN EN 13727+A2 za podmienok vyššieho znečištenia (bovinný albumin 3,0 g/l + ovčie erytrocyty) v kontaktnej dobe 5 minút pri koncentrácii 100 % a 1:1.