Blog

Tehotenstvo a MALINNA°

Na zozbieranie materiálu na tento článok som čakala 9 mesiacov. Zahŕňa moje osobné skúsenosti, ktoré som počas tohto obdobia nabrala. Každá žena je však individuálna a tehotenstvo prežíva rôzne, preto sa netreba riadiť fixne postupom, akým som ja pristupovala k celému priebehu a užívaniu MALINNA° produktov. Vzhľadom na bezpečnosť produktov je dôležité vedieť, že žiaden z nich nie je v tomto období rizikový a nemá obmedzenia v užívaní, práve naopak. Preto aj k ich aplikácii, či užívaniu skúste pristupovať intuitívne, na základe potrieb svojho vlastného tela.

Tehotenstvo a Elixiry.

Začať s hĺbkovým detoxom počas tehotenstva nie je úplne vhodné. Vaše telo teraz potrebuje energiu na iné procesy. Ak ste zistili, že ste tehotná a chceli by ste celý proces podporiť, z fyziologického hľadiska je dôležité mať dostatočný prísun vhodných živín. O dieťatko sa obávať nemusíte. Plod si z nášho organizmu odoberie všetko, čo pre zdravý vývin potrebuje. Ak sa teda zameriame na prísun vhodných živín, pomáhame tak okrem bábätka najmä sebe. Energia, ktorú z potravy príjmeme by mala byť nutrične bohatá. Bolo by veľkým omylom myslieť si, že teraz si konečne môžete dovoliť jesť všetko a neobmedzene. Mohli by ste si napáchať zbytočne veľa škôd, ktoré by sa ťažko po pôrode naprávali. Výhodou Elixirov je, že ich kalorická hodnota je minimálne, sú však nositeľmi bohatého zdroja živín a informácií pre naše telo.

Elixir Vanilla je počas tehotenstva nr.1.

V druhom a treťom mesiaci tehotenstva som do seba nedokázala dostať žiaden Elixir okrem Mintu. Z každej trochu špecifickejšej a výraznejšej vône ma napínalo. Ani som sa preto nesnažila telo presviedčať o opaku. Ráno som niekedy ostala iba pri Elixire Mint, niekedy som ho úplne niekoľko dní vynechala a pila len citrónovú vodu. Moja “ranná” nevoľnosť trvala bohužiaľ celý deň. Toto obdobie považujem za jedno z najnáročnejších počas celého tehotenstva. Nielen čo sa nevoľnosti týka. Náhla únava prichádzala niekedy aj o 10.00 ráno a ja som si musela jednoducho aj hodinku pospať (jedna z výhod SZČO). Po ukončení tretieho mesiaca sa všetko vrátilo do normálu a mne opať začalo chutiť jesť a aj fyzická energia si udržiavala konštantný level. V 4.-6. mesiaci som zaznamenala najväčší nárast hmotnosti (2kg za mesiac), hoci bruško viditeľne vykuklo až v 6 mesiaci. Od počiatku 4. mesiaca som ostala až do konca tehotenstva pri dávkovaní Elixiru Vanilla nasledovne:

1 plná pipeta nalačno každý deň

1 plná pipeta cca hodinu pred spaním

Na čom sa pozitívne Elixir Vanilla podieľa:

  • obmedzenie výkyvov chutí
  • dostatočný prísun živín (krvné testy nevykazovali nedostatok žiadneho prvku)
  • stabilný krvný tlak
  • odolný imunitný systém (ten je v tomto období bežne oslabenejší)
  • pružná a odolná pokožka
  • zdravé a pevné zuby (občas som ním priamo zuby vyčistila)

Elixir Bitter – posilňovač imunity počas citlivého obdobia.

Pokiaľ sa cítite zdravá, nie je nevyhnutné tento produkt používať. Ja som ho však mala poruke vždy, keď som cítila únavu a mierny pokles imunity (zahlienený nosohltan). V čase oslabenia som k rannej dávke Elixiru Vanilla pridala plnú pipetu Bitteru. Bežne som však užívala produkt nasledovne:

1/3 pipety Bitteru primiešať do rannej dávky Elixir Vanilla (4.-9. mesiac)

Počas celého tehotenstva som bola zdravá. Moje tehotenstvo prebiehalo počas pandémie Covid-19. Vzhľadom na pozitívne skúsenosti, ktoré dlhodobí užívatelia Bitteru mali aj vo vysokoinfekčnom prostredí (ostatní členovia domácnosti pozitívni, pracovníci odberných laboratórií, nemocníc, či pracovníci v styku s verejnosťou), som sa rozhodla udržiavať počas celého tehotenstva aspoň túto preventívnu nízku dávku.

Elixir Cannabis – našu novinku som tiež testovala.

Elixir Cannabis už vyvíjame zhruba rok. Principiálne ide o obdobu Elixiru Vanilla, ktorý je však postavený na rastline konope. Okrem niektorých olejov obsiahnutých vo Vanilla, obsahuje konopný olej (t.j. za studena lisovaný olej zo semien) a koncentrovaný výluh zo šišiek konope z obsahom CBD. Účinky CBD sú známe a predstaveniu nášho nového výživového doplnku sa ešte budeme venovať. Užívala som ho nasledovne:

1 plnú pipetu Elixiru Cannabis primiešať k plnej pipete Elixiru Vanilla (cca 2-3x týždenne počas celého tehotenstva, zvyšné dni som pila len Vanillu).

Tehotenstvo a kozmetika MALINNA°

Za kľúčové som považovala predovšetkým vnútorné užívanie produktov. Zmien, ktoré sa v tele odohrávajú, je obrovské množstvo a je to fyzicky dosť náročné obdobie. Pri starostlivosti o telo zvonka som extra starostlivosť venovala pleti, zubom, pokožke na bruchu a prsiach (od 6. mesiaca) a intímnym partiám.

Dentálna hygiena.

Vzhľadom na to, že zuby môžu byť vďaka zvýšenému výdaju stavebných minerálov oslabené, okrem vnútorného užívania Elixiru Vanilla som si zuby niekoľkokrát do týždňa umývala na striedačku Elixirom Vanilla alebo Mintom. Inak ústna hygiena prebiehala ako bežne. Výplach medzizubných priestorov ústnou sprchou a starostlivosť o medzizubné priestory (niť plus kefka na medzizubné priestory).

Pleť.

V sprche na celé telo a vlasy bežne používam Shampoo Clary Sage (dokonca si s ním umývam aj tvár a zároveň mascaru a obočenku – na oči je potrebné dávať pozor, šampón môže v oku štípať). V tomto období som však do sprchy brala aj Skin Serum. Jednak na pleť, ale tiež na prsia a brucho, kde som si ho vmasírovala a chvíľu nechala pôsobiť (ak máte citlivú, či aknóznu alebo ekzematickú pokožku a Serum vás na pleti štípe, tvár si s ním len umyte a hneď opláchnite). Ak starostlivosti o pleť nepredchádzala sprcha, bežne začínam starostlivosť vyčistením pokožky penou Cleansing Foam. Následne na pleť nastriekam Skin Toner (pokračujem na prsia, brucho a chodidlá). Pleť si na záver natriem malým množstvom Immortelle Intensive Cream (vhodný je ktorýkoľvek z našich krémov okrem Oregana).

Pokožka pŕs a brucha.

Na týchto miestach bude naša koža najviac namáhaná. Na bruchu počas tehotenstva, na prsiach počas kojenia. Každý večer si preto pred spaním prsia aj brucho postriekam Skin Tonerom a následne natriem Immortelle Intensive Cream (použiť môžete ktorýkoľvek iný MALINNA° krém). Na brušku sa počas celého tehotenstva neobjavila ani jedna stria, pokožka bola dokonca zamatovo jemná.

Tip: vymiešajte čajovú lyžičku krému Immortelle alebo Lavender s 40ml destilovanej vody z lekárne, či drogérie a naplňte ňou prázdnu fľašku od Skin Tonera. Tekutinu môžete následne používať ako telový sprej nielen na bruško.

Intímna hygiena.

Vzhľadom na zvýšenú sekréciu spôsobenú vlastnou ochranou tela pred infekciami bola pre mňa intímna hygiena ozvášť dôležitá. MALINNA° nemá v rade ani jeden produkt špecializovaný výlučne na intímnu hygienu. Ja som používala na umývanie Skin Serum (Lavender alebo Rose) a po umytí a osušení som na dané partie nastriekala Skin Toner. Všetky výtery na nálezy patogénov boli vždy negatívne (čo samozrejme nesúvisí len s vonkajšou ochranou). Netrpela som zápalmi ani hemoroidami (ktoré sa môžu vo vyšších štádiach vyskynúť pre tlak, ktorý v oblasti okolo konečníka vzniká).

Bodka na záver.

Rozvíjajte vnútorný pokoj a dôveru v proces.

Keď sme sa s partnerom rozhodli, že prípadnému počatiu nebudeme brániť, mala som 35 rokov. Bolo to presne o 10 rokov viac, ako mala moja mama ako prvorodička. Musím povedať, že psychicky som si prešla kadečím v tejto súvislosti. Dokonca som aj pripustila po 6 rokoch single života, že matka možno nikdy nebudem. Keď som už s týmto faktom bola viac-menej zmierená, všetko sa zmenilo. Neskôr som zistila, že všetko, čo som dovtedy zažila, má pre môj súčasný život význam. Postoj dôvery a viery je v tehotenstve, pri pôrode aj kojení veľmi dôležitý. Dôverujte sebe a svojím pocitom. Do ničoho, čo vám nie je prirodzené sa netlačte len preto, že sa to tak robiť má. Počúvajte svoje telo a srdce.

Zdravé telo nepozná vek.

Do rozhodnutia otehotnieť som išla s veľkou devízou: bola som zdravá. Roky som neužívala antibiotiká, minulý rok som si odklikla ako ďalší rok bez liekov (dokonca aj bez liekov od bolesti), v rodine nemáme dedičné choroby, nemám alergie, žiadne prekonané operácie atď. To, že je to čoraz väčšia rarita, mi potvrdilo už niekoľko gynekológov a pôrodných sestier. To však neznamená, že ak takúto históriu nemáte, je dôvod na obavy. Správny čas na zmenu je presne vtedy, keď ho pocítite. Na minulosť človek už vplyv nemá, jedine taký, že sa ňou nebude príliš trápiť a vyčerpávať. Vždy sú ale faktory, na ktoré máte vplyv práve teraz. My už asi 5 rokov v domácnosti nepoužívame nič iné, okrem našich organických čističov, kozmetiku používam výlučne od MALINNA°. Elixiry MALINNA° pijem už od ich vzniku. Najväčšiu časť výdavkov okrem nákladov na bývanie tvoria investície do kvalitnej stravy, športu (čo vôbec nemusí byť investícia finančná, skôr časová) a regenerácie. Nech je váš budget akýkoľvek, ide najmä o to, akú jeho percentuálnu časť čomu venujte. Zmena stravovania, uvedomelé fyzické aktivity, zmena myslenia: s tými sa dá začať kedykoľvek, najlepšie malými a pevnými krokmi.

Vyčistite telo, hlavu a domácnosť.

Tejto téme som sa venovala už v článku ‘Príprava na tehotenstvo’. Ak sa Vám už otehotnieť podarilo, skúste v maximálnej možnej miere nezaťažovať svoje telo zbytočnými toxínmi. Tie sa nachádzajú v strave a liekoch, psychotoxíny si vytvárame sami rôznymi situáciami, ktorým sme vystavení, a našimi reakciami na ne. Z domácnosti vylúčte všetku toxickú chémiu (kozmetika a čistiace prostriedky, dokonca šatstvo), možností čím ju nahradiť je veľa. Sú možno na prvý pohľad finančne náročnejšie, ale z dlhodobého hľadiska sa vám odvďačí nielen vaša peňaženka a životné prostredie, ale najmä zdravie vás a vašej rodiny. Kvantitu vymeňte za kvalitu. To sa týka drogérie, kozmetiky, potravín, oblečenia, prakticky akéhokoľvek nákupu, všetkého, čo robíme, dokonca aj vzťahov… Pestujte kvalitný vzťah sama so sebou, so svojím partnerom, blízkou rodinou a priateľmi. Osloboďte sa od toxických vzťahov (ak nejaké máte, určite sa dajú ľahko rozpoznať), všímajte si, aké aktivity vás z rovnováhy vyhadzujú, a ktoré uzemňujú.